Enjoy cooking
cikMi Masuk Dapoq.
Home » » Maggi Kari Sedap

Maggi Kari Sedap



bahan2 :
maggi kari
minyak masak
ayaq semangkuk
bawang putih
bawang merah
cabai melaka
serbuk cabai @ cabai giling
teloq
ayam/daging/fish cake/fish ball (ikut selera hampa)
sayoq sikit .

cara-cara :

1. mula-mula, tomih bawang putih dengan bawang merah sehingga kekuning - kuningan...jangan sampai kehangitan pulak.

2. lepaih tu, tumis cabai bersama dengan cabai giling/kisaq tadi... kalau nak lebih pedas, sila boh cabai melaka.
tunggu sampai pecah minyak sket, boh ayam atau daging.

3.tunggu sampai ayam atau daging masak. kalau perlu, boh ayaq sket, takut kering pulak satgi.

4. bila ayam atau daging dah masak, boh plak batang sayoq.

5. pastu boh ayaq secukup rasa.

6. lepas boh ayaq, tunggu sampai ayaq mendidih, pecahkan sebijik teloq ke dalam periuk/belanga.

7. bila ayaq dah mendidih sangat2, baru boh maggi,sayoq ngan fish cake or fish ball kalo ada. tunggu sat agak2 maggi lembut.

8. bila maggi dah lembut, angkat cepat2 jangan bagi kembang. sedia dihidangkan untuk santapan orang bujang mahupon pasangan baru kawen.

SELAMAT MENCUBA~!!!
SHARE

About armidila

0 comments :

Post a Comment